Danish Firm BIG Commissioned to Expand the Headquarters of Swiss Watchmaker Audemars Piguet

Bjarke-Ingels-unveils-spiralling-museum-for-Swiss-watchmaker_dezeen_1

Audemars Piguet, the luxury Swiss watchmaker, has commissioned Danish architectural firm BIG (Bjarke Ingel’s Group) to create the latest addition to their historic 140-year-old workshop-turned-headquarters, located in Vallée de Joux, western Switzerland.

The famous watchmakers asked the designers for a succession of galleries, as well as a series of connected workshops. BIG, in turn, proposed a spiral-shaped museum that is partially hidden underground and emerges from the lawn. Titled The Maison des Fondateurs, it will comprise two intertwined glass spirals, one for galleries and one for workshops, allowing both functions to coexist side by side. 

The 2,400m2/25,800 ft pavilion will feature a brass-coated steel roof and vaulted ceilings as well as concrete design elements for a blend of hard and soft, heavy and light, warm and cool.

The project will be a collaboration between BIG and museum specialist HG Merz, landscape firm Muller Illien and engineer Luchinger & Meyer.

BIG was also recently one of six winners selected to upgrade Lower Manhattan’s storm defenses in the Rebuild by Design initiative to revive parts of the USA affected by Hurricane Sandy.

Source: Dezeen

Bjarke-Ingels-unveils-spiralling-museum-for-Swiss-watchmaker_dezeen_ss_5

Bjarke-Ingels-unveils-spiralling-museum-for-Swiss-watchmaker_dezeen_ss_4

Bjarke-Ingels-unveils-spiralling-museum-for-Swiss-watchmaker_dezeen_ss_2

Comments

comments

Tags:

Category: Architecture